Close

Transformeer teamwerk met Confluence. Ontdek waarom Confluence de hub voor contentsamenwerking is voor alle teams. Probeer het gratis

Wat is projectmanagement?

Meer projecten afronden (met minder stress)

Onderwerpen zoeken

Bij projectmanagement wordt er gebruikgemaakt van vaardigheden, tools en technieken om projecten binnen hun tijdsbestek te plannen, uit te voeren, te controleren en te voltooien. Projectmanagement zorgt ervoor dat het werk van een team aansluit bij de SMART-doelen en binnen de beperkingen aan de criteria voor succes voldoet.

In dit artikel bespreken we de verschillende projectmanagementmethodologieën, de fasen van projectmanagement en de essentiële vaardigheden die elke projectmanager nodig heeft om de beste te zijn. Blijf lezen om meer te weten te komen over de basisprincipes van projectmanagement en waarom ze essentieel zijn voor alle bedrijven.

Locatiepin

Inzicht in projectmanagement

Projectmanagement begeleidt een project van begin tot eind. Met een gestructureerde aanpak kunnen teams binnen een bepaald tijdsbestek specifieke doelen bereiken, binnen het budget blijven en beperkte resources gebruiken. Of je nu een nieuw product introduceert, een evenement organiseert of een bedrijfsbreed initiatief implementeert, dankzij effectief projectmanagement word je succesvol.

De belangrijkste fasen van projectmanagement omvatten:

  • Planning: in de eerste fase bepaal je de scope van het project, de doelstellingen en de stappen om deze te bereiken. Deze fase omvat het opstellen van een gedetailleerde roadmap, het plannen van resources en het identificeren van mogelijke risico's.
  • Uitvoering: hier zet je het plan om in daden door mensen en resources te coördineren, de verwachtingen van belanghebbenden te beheren en toezicht te houden op de voltooiing van taken.
  • Monitoring: monitoring houdt in dat de voortgang wordt bijgehouden, de prestaties worden gemeten aan de hand van de belangrijkste indicatoren en waar nodig aanpassingen worden gedaan om het project op koers te houden.
  • Afsluiting: dit is officieel gezien het einde van het project. In deze fase evalueer je het succes van het project, documenteer je de lessen die je hebt geleerd en maak je resources vrij.

Dus waarom hebben bedrijven projectmanagement nodig? Laten we een paar redenen doornemen:

  • De projectdoelen bereiken binnen de gedefinieerde reikwijdte
  • Het project voltooien binnen de toegewezen tijd
  • Binnen het goedgekeurde budget blijven
  • Resultaten van hoge kwaliteit leveren
  • Risico's beheren en issues aanpakken die zich voordoen
  • De communicatie tussen teams en belanghebbenden verbeteren

Waarom is projectmanagement belangrijk?

Projectmanagement helpt om ideeën om te zetten in tastbare resultaten, wat de groei en innovatie van bedrijven stimuleert. Dit is waarom projectmanagement essentieel is:

  • Verbeterde efficiëntie: projectmanagement biedt een gestructureerde aanpak van het werk, waardoor er minder tijd en resources worden verspild. Door taken, tijdlijnen en verantwoordelijkheden te definiëren, kunnen teams zich concentreren op wat het belangrijkst is.
  • Betere organisatie: met projectmanagement moeten teams een roadmap volgen. Deze organisatie helpt voorkomen dat belangrijke taken worden vergeten en zorgt ervoor dat iedereen zijn rollen en verantwoordelijkheden kent.
  • Verbeterde communicatie: projectmanagement bevordert open en regelmatige communicatie tussen teamleden en belanghebbenden. Deze transparantie voorkomt misverstanden, zorgt voor afstemming van de verwachtingen en verbetert de samenwerking.
  • Vermindert de impact van risico's: projectmanagement kan teams helpen potentiële risico's vroeg in de levenscyclus van een project vast te stellen, zodat ze strategieën kunnen ontwikkelen om de impact van risico's te vermijden of te minimaliseren en mogelijk kostbare tegenslagen kunnen voorkomen.
  • Meetbare resultaten: met duidelijke doelen en statistieken kunnen bedrijven eenvoudig de voortgang volgen en het succes van hun projecten meten.
  • Verhoogde klanttevredenheid: projectmanagement helpt teams projecten op tijd, binnen het budget en volgens de specificaties te leveren, waardoor de klanttevredenheid toeneemt.


Projectmanagementsoftware helpt teams en klanten om deze voordelen te realiseren. Teams hebben krachtige hulpmiddelen om projecten effectief te plannen, uit te voeren en te controleren. Van het maken van Gantt-diagrammen en het toewijzen van taken tot het bijhouden van de voortgang en het genereren van rapporten, projectmanagementsoftware stroomlijnt processen en verbetert de samenwerking. Dit draagt bij aan het succes van projecten.

Wie gebruikt projectmanagement?

Projectmanagement wordt veel gebruikt in verschillende functies en bedrijfstakken, waardoor het essentieel is voor alle bedrijven. Verschillende mensen maken gebruik van projectmanagement in hun dagelijkse workflows, waaronder:

  • Projectmanagers: de belangrijkste drijfveren voor het succes van projecten. Projectmanagers gebruiken hun vaardigheden en tools dagelijks om projecten te plannen, uit te voeren en te controleren.
  • Teamleiders: deze personen nemen vaak projectmanagementverantwoordelijkheden op zich voor hun specifieke teams, waarbij ze ervoor zorgen dat het werk aansluit op hun algemene projectdoelstellingen.
  • Softwareontwikkelaars en productmanagers: bij softwareontwikkeling gebruiken ontwikkelaars agile projectmanagementtechnieken om sprints te organiseren, backlogs te beheren en de voortgang van functies en bugfixes bij te houden.
  • Marketingteams: marketingprofessionals gebruiken projectmanagement om campagnes, productlanceringen en contentcreatie te coördineren.
  • Uitvoerders: de leiders van de C-suite gebruiken de principes vanr projectmanagement om toezicht te houden op strategische initiatieven en om projecten af te stemmen op de bedrijfsdoelstellingen.

Verschillende teams kunnen projectmanagementsoftware zoals Jira gebruiken om effectiever samen te werken. Ontwikkelings- en QA-teams kunnen bijvoorbeeld de Kanban-borden van Jira gebruiken om workflows te visualiseren en softwaretestprocessen te beheren. Ondertussen kunnen marketing- en designteams samenwerken aan creatieve projecten met behulp van de tijdlijnweergaven en aangepaste workflows van Jira.

Tegelijkertijd kunnen operationele teams interne procesverbeteringsprojecten volgen en beheren. De klantondersteuning kan problemen van klanten behandelen en samenwerken met andere afdelingen om deze problemen op te lossen.

Door een veelgebruikte projectmanagementtool als Jira te gebruiken, kunnen teams inzicht krijgen in het werk van iemand anders, prioriteiten op elkaar afstemmen en ervoor zorgen dat alle inspanningen bijdragen aan de overkoepelende bedrijfsdoelstellingen. Deze multifunctionele samenwerking kan de efficiëntie verhogen en teams en afdelingen helpen om succesvolle projectresultaten te behalen in elke branche.

Soorten projectmanagement

Je kunt iets op meerdere manieren aanpakken. Er is niet slechts één strategie om een geweldig project af te ronden. Op dit punt komt projectmanagement om de hoek kijken. Het is een reeks regels, principes en processen voor het managen van een project.

Methodologieën klinkt misschien formeel, maar ze bieden je ruimte om te innoveren! Opmerkelijk is dat veel teams en bedrijven een combinatie van methodologieën gebruiken, in plaats van er uitsluitend op één te vertrouwen. Wat je aanpak ook is, je methodologie moet een sterke cultuur van transparantie stimuleren.

1. Agile projectmanagement

Denk je dat de eerste stap van projectmanagement het plannen is? Dat klopt niet helemaal. Voordat je een strategie voor je project kunt uitstippelen, moet je ondersteuning van belanghebbenden hebben. Dit is waarbij een projectcontract van pas komt om een overzicht van de bedrijfsdoelstelling van je project te laten goedkeuren. We raden je aan om in plaats daarvan een projectposter te gebruiken, omdat deze overzichtelijker en sneller en gemakkelijker te lezen zijn. Tijdens deze fase moet je vragen kunnen beantwoorden zoals:

Simpel gezegd probeer je tijdens deze fase te beslissen of dit project wel de moeite waard is, voordat je er al te veel energie insteekt.

Een geweldige manier om deze bespreking tot stand te brengen is met behulp van een pre-mortem, een gedachte-oefening waarbij je nadenkt over wat er mis zou kunnen gaan en besluit hoe je deze risico’s kunt voorkomen.

Backlog

Agile projectmanagement is een iteratieve aanpak en is veel flexibeler dan watervalprojectmanagement. Het is een best practice van DevOps, waarbij projecten in kleinere delen worden opgedeeld en in korte tijd worden aangepakt (ook wel sprints genoemd). Na elke sprint evalueert je team het werk opnieuw om eventuele, noodzakelijke wijzigingen aan te brengen en ervoor te zorgen dat je op schema blijft.

2. Watervalprojectmanagement

Als je denkt aan traditioneel, opeenvolgend projectmanagement, dan denk je aan watervalprojectmanagement. Met deze methode verdeel je je project in verschillende fasen. Als de ene fase eindigt, begint de volgende. De twee overlappen elkaar niet.

3. Scrum

Zet een kop koffie en pak je oplader, want nu wordt het menens. Nu stropen jij en je team de mouwen op en beginnen jullie met het aanpakken van projecttaken, met je projectplan als leidraad. Tijdens de uitvoeringsfase moet je:

  • Wijs de nodige middelen toe
  • Zorg ervoor dat uitvoerders hun taken uitvoeren
  • Houd statusvergaderingen
  • Zet volgsystemen op

Het grootste gedeelte van de werkzaamheden gebeurt in deze fase, en het is ook de fase waarin je project vorm begint te krijgen. Zie je wel? Al dat plannen was de moeite waard.

bord

Scrum-projectmanagement is een van de meest populaire agile methoden die projectmanagers gebruiken. Net als bij Agile, draait Scrum om continue verbetering. Je kunt een framework als Scrum gebruiken om je te helpen op een meer agile manier te gaan denken en om te oefenen met het ontwikkelen van agile principes in je dagelijkse communicatie en werk. De scrumboards van Jira maken iteratieve, incrementele prestaties mogelijk door teamleden te helpen hun werk in de ene sprint en later in de andere sprint te beheren.

4. Lean projectmanagement

5. Kanban

bord

Kanban is een specifieke implementatie van Lean projectmanagement. Projecttaken worden op een visuele manier vertegenwoordigd op een Kanban-bord, waardoor teamleden op elk moment de status van elk onderdeel van het werk kunnen zien. Dankzij het Kanban-bord van Jira wordt dit proces verbeterd door de bevordering van continue levering door teams te helpen bij het definiëren van workflows en het beheren van knelpunten.

De fasen van projectmanagement

Stel je voor dat je een project start vanaf het begin. Projectmanagement komt niet pas in beeld wanneer je taken gaat afvinken. Eerst moet je de basis leggen.

Met die gedachte in het achterhoofd heeft het Project Management Institute (PMI) vijf verschillende fasen van projectmanagement vastgesteld.

1. Project-initiatie

Denk je dat de eerste stap van projectmanagement het plannen is? Dat klopt niet helemaal. Voordat je een strategie voor je project kunt uitstippelen, moet je ondersteuning van belanghebbenden hebben. Maak een projectcontract om een overzicht van de bedrijfsdoelstelling van je project te laten goedkeuren. Je kunt ook een projectposter gebruiken, omdat dat overzichtelijker is en daardoor is deze sneller en gemakkelijker te lezen. Tijdens deze fase moet je vragen kunnen beantwoorden zoals:

  • Wat is de business case voor dit project?
  • Is dit project haalbaar?
  • Moeten we dit project voortzetten?

Simpel gezegd probeer je tijdens deze fase te beslissen of dit project de moeite waard is, voordat je er al te veel energie insteekt.

Een geweldige manier om deze bespreking tot stand te brengen is met behulp van een pre-mortem, een gedachte-oefening waarbij je nadenkt over wat er mis kan gaan en besluit hoe je deze risico’s kunt voorkomen.

2. Projectplanning

Als je besluit verder te gaan met het project, dan ga je door naar de projectplanningsfase. Tijdens deze fase ontwikkel je een gedetailleerd projectplan waar je hele team zich aan zal houden––en waar ze je dankbaar voor zullen zijn! Plannen is van cruciaal belang bij het voorkomen van scope-creep. De vragen die tijdens deze fase beantwoord moeten worden, zijn onder andere:

  • Wat is het doel van dit project?
  • Wat zijn de kritieke prestatie-indicatoren (KPI's)?
  • Wat is de scope?
  • Wat is het budget?
  • Wat zijn de risico's?
  • Welke teamleden zijn erbij betrokken?
  • Welke taken zijn erbij betrokken?
  • Welke mijlpalen moeten worden behaald?

Met deze stap zorg je ervoor dat jij en je team dezelfde verwachtingen hebben voordat jullie aan de slag gaan. Als je denkt dat je te veel verstrikt raakt in de details, dan geen zorgen: frameworks voor strategische planning kunnen je helpen!

3. Uitvoering van het project

Zet een kop koffie en pak je oplader, want het is tijd om door te pakken. In fase 3 steken jij en je team de mouwen uit de mouwen en beginnen jullie met de uitvoering van projecttaken, met je projectplan als leidraad. Tijdens de uitvoeringsfase van het project moet je:

  • Wijs de nodige middelen toe
  • Zorg ervoor dat uitvoerders hun taken uitvoeren
  • Houd statusvergaderingen
  • Zet volgsystemen op

Het grootste gedeelte van de werkzaamheden gebeurt in deze fase, en het is ook de fase waarin je project vorm begint te krijgen. Zie je wel? Al dat plannen was de moeite waard.

4. Projectbewaking en -rapportage

Dat je een projectplan hebt, betekent niet dat alles vanzelf soepel gaat verlopen. Het is alsof je een budget voor jezelf opstelt: een budget heeft geen zin als je niet goed in de gaten houdt hoe je met het geld omgaat.

Daarom moet je de projectvoortgang controleren om ervoor te zorgen dat alles op koers blijft. Evalueer je project aan de hand van de KPI's (kritieke prestatie-indicatoren) die je in de planningsfase hebt vastgesteld.

Wat moet je doen als het hoofddoel van je project uit het oog verloren lijkt te zijn of als er sprake is van scope-creep? Neem even de tijd om het project opnieuw te evalueren. Zo kun je beslissen of je zaken opnieuw moet afstemmen, of dat je je oorspronkelijke plan moet bijstellen. Dat is het mooie van bewaking. Er zijn regelmatig controlepunten waarop je de koers kunt bijstellen.

5. Afsluiting van het project

In de laatste fase knoop je de losse eindjes aan elkaar. Dit omvat:

  • Het organiseren van een postmortem of retrospectief om het project te evalueren
  • Het opstellen van een afsluitend projectrapport
  • Noodzakelijke projectdocumentatie op een veilige plek verzamelen en bewaren. Een gezamenlijke documentatie-space zoals Confluence is hier zeer geschikt voor.

Dit geeft je team niet alleen de kans om het project goed af te sluiten, maar dit maakt het ook gemakkelijker om ernaar terug te verwijzen wanneer dat nodig is.

Belangrijke vaardigheden die elke projectmanager nodig heeft

Projectmanagers zorgen ervoor dat iedereen op één lijn zit en dat initiatieven op tijd worden voltooid. Ze zorgen ervoor dat de taken op schema blijven, ze wijzen resources toe en ze beheren ze. Ze fungeren ook als centraal communicatiepunt voor belanghebbenden. Hier volgen een paar vaardigheden die elke projectmanager nodig heeft om succesvol te zijn:

  • Leiderschap: een effectieve leider inspireert teamleden, geeft duidelijke aanwijzingen en motiveert iedereen om de projectdoelen te bereiken. Je kunt leiderschapsvaardigheden opbouwen via het teamdraaiboek van Atlassian, dat oefeningen biedt voor het opbouwen van vertrouwen en afstemming binnen teams.
  • Communicatie: goede communicatie zorgt ervoor dat alle belanghebbenden geïnformeerd, op elkaar afgestemd en betrokken zijn gedurende de hele levenscyclus van het project. Kortom, met een goede projectmanager is iedereen op de hoogte. Projectmanagers kunnen duidelijk communiceren met gebruik van Confluence voor documentatie en Jira voor taakupdates.
  • Tijdbeheer: efficiënt tijdbeheer houdt projecten op schema en helpt bij het in balans brengen van meerdere prioriteiten. Gebruik de tijdregistratiefuncties van Jira en de Gantt-diagramsjabloon om taken en deadlines te beheren.
  • Probleemoplossing: snelle en effectieve probleemoplossing helpt obstakels te overwinnen en de voortgang van projecten te behouden. Gebruik de sjabloon 5 x Waarom van Atlassian in Confluence om complexe problemen te analyseren en op te lossen.
  • Technische vaardigheden: inzicht in relevante technologieën helpt om betere beslissingen te nemen en te communiceren met leden van het technische team. Blijf op de hoogte van de producthandleidingen en webinars van Atlassian om je technische vaardigheden op het gebied van projectmanagementsoftware te verbeteren.
  • Aanpassingsvermogen: flexibiliteit helpt projectmanagers en teams om veranderende projectvereisten te begrijpen en uit te voeren en onverwachte uitdagingen het hoofd te bieden. Pas agile methodologieën toe met behulp van de scrum- en Kanban-borden van Jira om het aanpassingsvermogen in projectmanagement te verbeteren.
  • Budgettering en kostenbeheersing: het beheren van de projectfinanciën zorgt ervoor dat het project binnen de budgetbeperkingen blijft. Gebruik de rapportagefuncties van Jira om projectkosten bij te houden en te voorkomen dat het budget wordt overschreden.

Tools die worden gebruikt bij projectmanagement

Het kiezen van de juiste projectmanagementsoftware kan lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat je team alles uit hun projectmanagementtool haalt, raden we je aan om een oplossing te zoeken die de volgende mogelijkheden biedt:

  • Maak een gedeelde agenda aan om de mijlpalen en deadlines van projecten bij te houden
  • Deel bestanden en documenten voor eenvoudige toegang en samenwerking
  • Maak takenlijsten aan en wijs taken toe aan teamleden
  • Volg de voortgang van projecten en genereer rapporten
  • Stimuleer en stroomlijn communicatie tussen teamleden en belanghebbenden
  • Schat de duur en het budget van projecten in
  • Stel teamleden in staat om opmerkingen te plaatsen bij taken en feedback te geven
  • Genereer automatische herinneringen en meldingen
  • Ontwikkel projectsjablonen om het aanmaken van projecten te stroomlijnen
  • Beheer bronnen en workloads
  • Volg issues en risico’s
  • Beheer veranderingsaanvragen
  • Maak gedetailleerde rapporten aan
  • Bewaak projectprestaties
bord

Projectmanagers vertrouwen op verschillende tools om projecten te plannen, uit te voeren en te controleren. Enkele populaire tools voor projectmanagement zijn:

  • Gantt-diagrammen: visuele tijdlijnen die projecttaken, looptijden en afhankelijkheden weergeven. Ze helpen managers bij het plannen van activiteiten en het volgen van de voortgang in de loop van de tijd.
  • Werkverdelingsstructuur (WBS): hiërarchische representaties van projecttaken waarbij grote projecten worden opgedeeld in kleinere onderdelen.
  • Tijdlijnen van het project: chronologische weergaven van mijlpalen van projecten en deadlines.
  • Dashboards: aanpasbare interfaces die belangrijke projectstatistieken, statusupdates en prestatie-indicatoren in één oogopslag weergeven.
  • Borden: agile teams gebruiken scrumborden om sprints en productbacklogs te beheren en Kanban-borden om workflows te beheren en werk in uitvoering te beperken.

Met Jira kun je al deze tools en meer gebruiken om issues, userstory's en taken bij te houden via aanpasbare workflows.

Jira-scrumborden uitproberen

Belangrijke leden van een projectteam

Voor elk project moeten eerst rollen en verantwoordelijkheden worden vastgesteld. Als je van tevoren weet wat je rol is, is iedereen voorbereid om succes te behalen door op schema te blijven om projectdeadlines te halen. Mogelijke projectrollen zijn onder andere:

  • Projectmanager: degene die toezicht houdt op het hele project en verantwoordelijk is voor het succes ervan.
  • Projectsponsor: Senior manager die het project leidt en nauw samenwerkt met de projectmanager.
  • Teamlid: Medewerker die actief aan de projecttaken werkt.
  • Leverancier: Degene die goederen of diensten voor het project levert.
  • Belanghebbende: Degene die belang heeft bij het project. Er zijn verschillende soorten belanghebbenden:
    • Primaire belanghebbenden: Personen die het werk daadwerkelijk doen en actief betrokken zijn bij het project.
    • Secundaire belanghebbenden: Personen die mogelijk naar vergaderingen komen en een kleine rol spelen, maar geen belangrijke besluitvormers in het project zijn.
  • Geïnteresseerde belanghebbenden: Personen die op de hoogte zijn van het project, maar geen actieve rol spelen en niet veel invloed hebben.
  • Klant: de persoon of het team die het eindproject ontvangt, indien het een klantgericht project betreft in plaats van een intern project.

Projectmanagementsjablonen

Pictogram

Sjabloon persona

Met het persona-sjabloon kun je gedetailleerde profielen maken van doelklanten voor marketing en productontwikkeling, compleet met persoonsnamen, doelen, uitdagingen en informatiebronnen.

Pictogram

Sjabloon voor klanttraject in kaart brengen

Gebruik dit sjabloon om inzicht te krijgen in de ervaringen van je klanten met je product, inclusief hun emoties en pijnpunten.

Pictogram

Sjabloon voor disruptief brainstormen

Dit Confluence-sjabloon helpt je team om nieuwe ideeën te bedenken.

Pictogram

DACI-sjabloon

Gebruik dit DACI-sjabloon om ieders rol op het gebied van besluitvorming duidelijk te maken en sneller de juiste beslissing te nemen.

Pictogram

Sjabloon van projectposter

Als projectinstructies en -charters niet jouw ding zijn, probeer dan dit sjabloon voor een projectposter.

Tips voor succesvol projectmanagement

1. Samenwerking verbeteren

Goed projectmanagement gaat over het in balans brengen van structuur en aanpassingsvermogen. Deze oefeningen helpen je om georganiseerd en tegelijkertijd ook flexibel genoeg te blijven om alles aan te pakken wat er op je pad komt:

  • Begin goed: begin met een vergadering voor de projectkick-off. Stel doelen, tijdlijnen en rollen in om iedereen op één lijn te krijgen. Dit is je kans om onduidelijkheden op te helderen en je team enthousiast te maken.
  • Breng je afhankelijkheden in kaart: taken en resources zijn vaak met elkaar verbonden. Gebruik tools zoals Gantt-diagrammen om deze links te visualiseren en knelpunten te vermijden.
  • Vind je kritieke pad: stel de langste reeks taken vast die je moet uitvoeren. Dit helpt je om te bepalen waar je speling hebt en waar je je aan het schema moet houden.
  • Realistische tijdlijnen: we hebben allemaal de neiging om te onderschatten hoe lang zaken duren. Bekijk projecten uit het verleden voor advies en wees niet bang om je schema een beetje aan te vullen.
  • Maak gebruik van projectmanagementsoftware: tools zoals Jira houden alles op één plek. Je hoeft niet meer eindeloos in je e-mails te zoeken om te vinden wat je nodig hebt.
  • Verduidelijk de rollen en verantwoordelijkheden: zorg ervoor dat iedereen weet wat hij moet doen. Dit voorkomt dat er iemand op de tenen wordt getrapt en helpt mensen hun sterke punten te benutten.
  • Maak er een teamprestatie van: plan niet zaken alleen in. Je teamleden hebben waardevolle inzichten, dus betrek ze bij het proces. Dit leidt tot betere plannen en meer steun.
  • Communiceer: dankzij regelmatige statusupdates wordt iedereen op de hoogte gehouden. Wees helder over voortgang en tegenslagen.
  • Blijf flexibel: de vereisten kunnen veranderen. Wees bereid om je plannen aan te passen en tegelijkertijd je einddoel voor ogen te houden.


Gebruik Jira in je voordeel. Jira-borden kunnen helpen bij het implementeren van veel van deze praktijken. Ze bieden updates in realtime, bevorderen de samenwerking en houden iedereen op één lijn, zodat teamleden hun werk efficiënt kunnen plannen, volgen en beheren.

Projectmanagementsjablonen

Sjablonen voor projectmanagement vormen een manier om tijd te besparen, je processen consistent te houden en zorgen ervoor dat je niet voor elk project opnieuw het wiel uitvindt. Bovendien kan je team een vertrouwde structuur gebruiken om mee te werken, waardoor de samenwerking soepeler verloopt. Dit zijn de belangrijkste sjablonen voor elke fase van projectmanagement:

Begin

Begin je project goed met deze sjablonen

  • Concurrentieanalyse: bekijk de concurrentie.
  • SWOT-analyse: stel je sterke punten, zwakke punten, kansen en dreigingen vast.
  • Brainstormen: laat je creativiteit de vrij loop met een gestructureerde brainstormsessie.

Planning

Maak de weg vrij voor succes met deze sjablonen voor projectplanning:

  • Projectplan: stel je roadmap op voor het hele project.
  • Projectkick-off: begin op de juiste manier met een goed georganiseerde kick-off.

Uitvoering

Boek voortgang met deze sjablonen voor de uitvoeringsfase:

Controle

Gebruik de sjabloon voor projectstatus om belanghebbenden op de hoogte te brengen van vorderingen en om zelf op de hoogte te blijven van het succes van je project

Afsluiting

Voltooi je project effectief met deze sjablonen:


Jira biedt deze sjablonen en meer, waarmee teams de productiviteit kunnen verbeteren en de projectmanagementprocessen kunnen stroomlijnen. Wil je meer ontdekken? Bekijk de volledige reeks van gratis sjablonen voor projectmanagement van Atlassian.

Stroomlijn het projectmanagement met Jira

Projectmanagement helpt teams georganiseerd te blijven, deadlines te halen en hoogwaardige resultaten te behalen. Jira is een krachtige tool voor projectmanagement die processen stroomlijnt. Met aanpasbare workflows, functies voor realtime samenwerking en veelzijdige bordweergaven kunnen teams eenvoudig taken volgen, resources beheren en inzichtvolle rapporten genereren.

Ontvang Jira gratis.

Misschien vind je dit ook leuk

Pictogram projectposter
Sjabloon voor projectposter

Een bestand waardoor je projectteams en belanghebbenden op één lijn blijven

pictogram van het projectplan
Sjabloon voor projectplan

Definieer en plan mijlpalen en hun reikwijdte voor je nieuwe project

Maak snellere contentsamenwerking voor elk team mogelijk met Confluence

Hierna
Fases van projectmanagement